Yaris Iranska Filmfestival är den äldsta iranska filmfestivalen utanför Iran och den största i Europa. I år hölls den genom att visa 12 filmer (långa och korta) den 11 och 12 oktober på Scandiabiografen i Stockholm. Stiftelsen Yari har organiserat denna festival sedan år 2000 med målet att främja iransk film i Europa och skänker all vinst till utbildning av skolbarn i Iran.

Under de senaste 19 åren har den Iranska Filmestivalen varit värd för många berömda iranska filmikoner från hela världen. I år var festivalgästerna välkända ikoner som Shabnam Moghaddami (skådespelare), Gelareh Abbasi (skådespelare), Alireza Motamedi (skådespelare, författare och regissör), Rouhollah Hejazi (regissör, ​​manusförfattare), Majid Reza Mostafavi (regissör, ​​producent och manusförfattare) och Ramtin Lavafipour (regissör, ​​författare).

I avslutningsceremonin för den 19:e Iranska Filmfestivalen vann filmen ”Orange Days”, regisserad av Arash Lahooti, bästa pris för långfilm, och ”Manikyr” regisserad av Arman Fayaz vann priset för bästa kortfilm.

Under festivalen sponsrade flera generösa givare 20 skolbarn. Vidare donerades 8865 kr, motsvarande ca14 månaders utbildning för tre studenter, till stiftelsen. Den totala inkomsten från festivalen är 190 000 kr som till fullo kommer att användas till utbildning av ekonomiskt och socialt marginaliserade skolbarn i Iran.

Vi är glada att vi har möjlighet att marknadsföra iransk film i västvärlden samt att samla in pengar för att stödja fler skolbarn i behov.

Yari-stiftelsens uppdrag är att göra det möjligt för socialt och ekonomiskt marginaliserade barn i Iran att genomföra sin utbildning och därmed ge dem en chans att uppfylla sin egen potential och skapa en framtid för sig själva.

Stiftelsen Yari stöder för närvarande 1000 studenter och har tusentals alumner från de senaste 20 åren. Vårt mål är att hjälpa 5000 studenter per år fram till 2023.

Följ med oss ​​på denna resa och hjälp till att påverka.